Wat zijn allergenen?

Allergieën komen tegenwoordig steeds vaker voor. Mogelijke oorzaken hiervan zijn vaccinaties, opgroeien in een schoner milieu, meer gebruik van antibiotica, minder beweging en verandering in eetgewoonten, zoals meer exotische producten, meer voorbehandelde voedingsmiddelen, meer consumptie van etenswaren die allergenen bevatten. 

Ons immuunsysteem, dat ons beschermt tegen schadelijke stoffen, reageert soms op niet gevaarlijke stoffen met een allergische reactie als een geïrriteerde huid, ademhalingsmoeilijkheden, een loopneus, niezen, jeuk en/of buikpijn. Ons immuunsysteem onthoudt deze reactie en zal elke keer opnieuw wanneer het met deze stof in aanraking komt, reageren met een allergische reactie.
De onschuldige stoffen waar het immuunsysteem op reageert, noemen we allergenen.

Wat is allergeenarm bouwen?

Allergeenarm bouwen is op een dusdanige manier bouwen dat het gebouw-/woningontwerp weinig allergenen levert aan het binnenmilieu.
In de ontwerpfase dient hier al rekening mee te worden gehouden, van bouwmethode tot en met de binnenafwerking van de woning. Denk hierbij aan de keuze voor bouwmaterialen, goede ventilatie en detaillering waarbij ophoping van stof weinig kans heeft. Ook de inrichting van de woning is hierin van belang. Maar niet alleen de ventilatie en de inrichting, ook de gebruikte bouwmaterialen zijn van belang voor een gezond binnenklimaat.

Wilt u allergeenarm bouwen? Ik adviseer u graag over de mogelijkheden!


 

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is in. Maar wat is duurzaam bouwen nu eigenlijk? Hoe bouw ik duurzaam? En wat kost het? Ik vertel u er graag meer over.

Biobased bouwen

Biobased bouwen is in opkomst. Wat is biobased bouwen? En wat zijn de mogelijkheden? Hoe kunt u dit toepassen in uw bouwplannen? Ik adviseer u graag.