Waarom Biobased bouwen?

In mijn vorige blog “Duurzaam bouwen: Hype of noodzaak?” schreef ik over de noodzaak van Duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen en Biobased bouwen zijn verwant aan elkaar, maar toch ook duidelijk verschillend. Waar Duurzaam bouwen gaat over het verantwoord omgaan met grondstoffen en milieubelasting, gaat Biobased bouwen over het gebruik van materialen die natuurlijk én hernieuwbaar zijn.

Wat is Biobased bouwen?
Bij Biobased bouwen wordt gebruik gemaakt van materialen die in de natuur worden gewonnen en die door de natuur opnieuw geproduceerd kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld materialen als hout, riet, bamboe, natuurlijke vezels, stro, hooi, sedum en klei. Maar ook materialen die uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen kunnen worden vervaardigd en vervangers zijn van traditionele bouwmaterialen. Denk hierbij aan kunststoffen van natuurlijke vezels, plantaardig plastic en rubber en natuurlijke verf.

Zijn alle Biobased materialen ook duurzaam?
Nee, niet alle Biobased materialen zijn ook duurzaam. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hardhout uit niet duurzaam beheerde bossen. Het materiaal op zich is Biobased: natuurlijk en hernieuwbaar. Maar de kaalslag van tropische regenwouden is funest voor het ecologische systeem en daarom zeker niet duurzaam te noemen! Een alternatief is hardhout uit duurzaam beheerde bossen. Deze bossen worden selectief “uitgedund”, waardoor het bos zelf intact blijft en de kans krijgt om te herstellen en aan te groeien. Echter duurt het enkele honderden jaren voordat eenzelfde boom teruggroeit en voldoende kernhout heeft gevormd om voor productie van hout- en bouwmaterialen te kunnen dienen. Door dit trage groeiproces is de vraag groter dan het aanbod en is de definitie duurzaam twijfelachtig. Betere alternatieven zijn Accoya® en Nobelwood®. In een latere blog ga ik verder in op deze “geproduceerde” houtsoorten uit snelgroeiend naaldhout.
Kort gezegd komt het hierop neer: Biobased materialen zijn alleen ook echt duurzaam te noemen als de natuur het sneller kan produceren dan dat wij het verbruiken.

Waarom Biobased bouwen?
Biobased bouwen in combinatie met Duurzaam bouwen zorgt voor een veel lagere milieubelasting van het bouwproject, zowel tijdens de bouw als in de toekomst tijdens een eventuele sloop van het bouwwerk. Deze lage milieubelasting zorgt ervoor dat de natuur zich beter kan herstellen en we daarmee een gezonder leefmilieu door kunnen geven aan de volgende generatie. Wilt u de milieubelasting nog verder verlagen? Dat kan! Denk hierbij aan Duurzaam Biobased bouwen in combinatie met Passiefhuis en / of Circulair bouwen, waarbij de milieubelasting in zowel de gebruiksfase en eindfase verder verlaagd wordt. Wat deze termen precies inhouden, ga ik in een latere blog verder op in.

Dus, waarom Biobased bouwen?
Om een gezonde aarde door te geven aan de volgende generatie!

 


Wilt u meer informatie over hoe u (duurzaam) Biobased kunt bouwen en welke materialen of bouwmethoden er voor uw project geschikt zijn? Ik adviseer u hier graag over. Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

Geplaatst in Blog.